Vyhledávání


Navštivte také:

 

Hostinec U Svatého Mikuláše (Hať)

12.10.2011 13:52

Hať

Loc: N 49° 56.5445', E 18° 16.0826'

Navštíveno: 7.10.2011 (a několikrát před tím), naposledy 5.5.2012.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Svatba ve Svatém Mikuláši (hodnoceno zvlášť):

Tak ač jsem níže psal, že jíst bych zde už nemusel, opak se stal pravdou u příležitosti svatby, kde jsem byl povolán mimo jiné jako svědek. Rozhodl jsem se tedy ke kritice mé běžné návštěvy, přidat ještě tuto svatební a ohodnotit ji zvlášť.

Hodnocení: 3,125 (Jídlo-3 --- Vzhled-2,5 --- Obsluha-2 --- Ceny-5).

Jídlo:  Jako předkrm jsme dostali vývar, který byl velmi dobrý. Hlavní chod v kvalitě ovšem nepokračoval a byl  velké zklamání. Losos s chřestem, jak zní název jídla byl netradiční volba novomanželů, ale lososa miluji a tak jsem se na něj těšil. Nedlouho před svatbou jsem si koupil lososa v nedalekém polsku, opravdu pěkný a kvalitní trim. Nebylo potřeba žádné komplikované úpravy a byl výborný. Losos naservírovaný ve Svatém Mikuláši byl pravděpodobně mražený a proto ne tak pevné struktury a spíše se rozpadal. Chuťově ale nebyl tak špatný jak vypadal. Omáčka k němu servírovaná byla naprosto bez chuti a je mi záhadou, jak a z čeho a vlastně i proč vznikla. V názvu jídla je druhá hlavní ingredience chřest a to byl asi největší průser. Nevěřím, že jídlo vařil kuchař, protože ten by něco takového ven z kuchyně neposlal. Na filetu z lososa byly 3 kousky zeleného chřestu, který byl tmavý a už na pohled rozvařený. Vůbec nevoněl a bez přehánění, nedal se jíst. Dřevnatý konec nebyl odříznut a "kuchař" celou tuto zajímavou zeleninu totálně zničil uvařením. Nedal se ani krájet, ani kousat a nezbylo než celou tuto nechutnou, rozžvýkanou hmotu polknout a rychle zapít. Na talíři nemohla chybět zeleninová obloha, i když si ji novomanželé výslovně nepřáli. Samotná kapitola je pak večerní raut. Nemá cenu ho rozepisovat celý, ale rýže s "čínou" byla velmi nedobrá a tím myslím jak rýže, tak čína. Jak přišel kuchař na to, že je toto čína opravdu netuším, ale spíše bych to nazval klasickou, českou UHO. 

Vzhled: Na vzhledu se moc nezměnilo, penzion a restaurace je vcelku pěkná, společenský sál bohatě zdobený, ale na svatební hostinu ne zrovna dostatečně. Psí hovínko nalezené v sále za lednicí (den před hostinou) bylo nemilé překvapení. Nutnost uhradit 1000 Kč za to, abychom mohli vyjít na přilehlou zahradu je také hloupá.

Obsluha: Obsluha byla milá a rychlá. Rychlá i v úklidu po hostině, když se většina z nás již rozprchla, sklízelo se nejen nádobí ze stolů, ale také dekorace, což nebudilo zrovna dojem vítanosti.

Ceny: Přesné ceny za celou hostinu nevím, ale jen pronájem sálu a nějaký záhadný couvert stály dohromady 3.800 Kč. Přijde mi jako drzost chtít peníze za pronájem sálu restaurace, když v tom sále budete jíst z kuchyně této restaurace. Stejně tak couvert, který byl údajně účtován za to, že bylo svoleno pít donesený alkohol (nealko dovoleno nebylo, i když v přípravách na svatbu výslovně ano. Tento poplatek byl účtován i dětem, což nechápu vůbec, protože naše děti alkoholu opravdu moc nevypily. Na jídlo nebyla žádná množstevní sleva a cena byla tedy podle standartního menu, i když jídlo bylo nízké kvality. 165 Kč za lososa s chřestem a bramborové dukáty v předvedené kvalitě v počtu 21 porcí je opravdu odvaha. Většina lidí byla z jídla trochu rozpačitá, všichni svorně zápasili s chřestem. Já osobně jsem možná více kritický, ale rozhodně si myslím, že oprávněně. Šílená "čína" s nedobrou rýží stála přes 1000 Kč za neurčité množství porcí.

Zábava na svatbě byla i přesto dobrá a jelikož mě do roka a do dne čeká moje vlastní, mám 100% jasno, v Mikuláši to nebude. V žádném případě nemůžu restauraci doporučit ani svým známým. Věřím, že pokud začne podobným podnikům ubývat zákazníků, donutí je to snažit se o vyšší kvalitu a nižší snahu vydělat co nejvíce za co nejméně. Bohužel chápu, že v našem okolí je toto naprostý standart a najít lepší služby a jídlo za adekvátní ceny není snadné, ne-li nemožné.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hodnocení: 2,75 (Jídlo-2,5 --- Vzhled-2,5 --- Obsluha-3 --- Ceny-3).

Hostinec U Svatého Mikuláše je v Hati asi nejlepší volba na jídlo, ale ne proto, že by to byla tak skvělá restaurace. Důvodem je fakt, že je to jedno ze dvou míst, kde se zde dá najíst a to první je naproto klasická, česká, smažená, oblouhou přeplácaná klasika. Mikuláš je taky znám pořádáním svateb.

Několikrát jsem zde byl na pivko, bývala tu pěkná zahrádka, která je teď tak nějak zastanovaná, což se mi moc nelíbí. Jednou jsme si zašli s přítelkyní na večeři a to bylo velké zklamání. Jídlo nebylo jen obyčejné, ale navíc část mého kuřete (nějaké kousky s omáčkou) byla zkažená a páchla. Bohužel jsem se jako správný český host restaurací neozval, takže dobře mi tak.

V té době jsem si ale recenze ještě nedělal, tak jsem se rozhodl vrátit se a nic jim nedarovat.

Jídlo: Jelikož jsem čekal zase nějakou hrůzu, byl jsem mile překvapen. Jídlo vonělo a chutnalo. Měli jsme "Andělské kousky" (vepřové nudličky se smetanou a nivou) a Mix Gril (kýta s grilovanou zeleninou). Kýta nebyla nejčerstvější a byla jen znovu ugrilovaná, ale nechutnala špatně a hlavně ne zkaženě. Grilovaná zelenina byla na špízu a chutnala dobře. Jídlo ale postrádalo jakoukoliv chuť či dochucení a hlavně fantazii. Není to rozhodně nic, co jsem si kdy doma při zvláštní příležitosti uvařil, protože i na takové to domácí vaření bylo toto jídlo hodně nudné.

Andělské kousky byly také vcelku chutné, i když omáčka z nivy byla hodně dominantní a chuť přebila chuť čehokoliv jiného široko daleko. Připadlo mi, že to byl pořádný kus nivy, rozehřátý s trochou smetany a hotovo.

Vzhled: Restaurace i její okolí je pěkně upravená, čistá. Uvnitř praskalo dřevo k kachlíkovém krbu, což bylo velmi příjemné. Jídelna působí hodně stroze a dekor se mě osobně nelíbí, nevím ani kam ho zařadit. Je moderní? Je retro? Rozhodně se mi nelíbil pán, přikovaný hřebíky na několika částech jeho těla na kříž, visící přímo nad stoly. Nemám až tak velké výhrady k náboženství a už vůbec ne k umění spojeným s ním, ale vidět trpícího ježíše, jak mi z kříže kouká do talíře mi nepřijde vhodné.

Obsluha: Číšník byl slušný, ale víc se k němu asi nedá ani říct, protože moc nemluvil. Na otázku, jaká příloha by se tak hodila k Andělským kouskům se nejdřív zatvářil docela překvapeně, jako by to byla blbá otázka a pak doporučil "třeba hranolky nebo krokety". Osobně si myslí, že to mohl doporučit už opravdu všechno, protože k husté sýrové omáčce by mi kulaté skorobrambory fakt vadily. Skóre si vylepšil, když se zeptal, jestli nám chutnalo, což není moc zvykem. Sice to byla jen fráze, protože na moji odpověď nečekal, ale snad příště.

Ceny: Dle mého názoru vysoké. Jídlo je hodně obyčejné a ceny jsou vyšší než v okolí. Naše jídla stála 132 Kč a 129 Kč bez příloh.

Do této restaurace si určitě ještě zajdu na pivo, ale jíst zde už neplánuji.

 


www.maaya.cz, www.darky-potisk.cz, www.skotsky.cz