Kravaře ve Slezsku
Loc: 49°55'57.836"N, 18°1'2.754"E
Navštíveno: 20.11.2011
Hodnocení: 1,625 (Jídlo-1,5 --- Vzhled-1,5 --- Obsluha-1,5 --- Ceny-2).
Restauraci u Mnicha jsem si vyhlídl už dávno. Často kolem ní projíždím a když jsem si ji prohlížel na internetu, zaujala mě jak vzhledem, tak svým menu. Dnes jsme měli konečně příležitost se zastavit na pozdní oběd po výletě do Opavy. V Kravařích jsem se pokoušel najíst už několikrát, ale ač je toto maloměsto poměrně velké, míst kde se dá dobře najíst je zde minimálně. Při mém posledním pokusu, kdy jsme hledali restauraci spíše v části Kravař od Opavy, jsme skončili v klasické postkomunistické hospodě kde sice bylo prázdno, ale v malém salónku vařili pro menší svatební hostinu. Nabídli nám alespoň jídlo z jejich menu, které bylo ucházející. Prostředí bylo ale ošklivé.
Jídlo: Objednali jsme se "Panenku v anglické košlce s grilovanou zeleninou" a "Myslivecké nudličky"
Potěšilo mě menu, které není přeplácáno nic neříkajícími názvy. Jména jídel jsou většinou výstižná a obsáhlost lístu asi průměrná, i když v porovnání s většinou českých hospod a restaurací spíše nižší, což hodnotím kladně. Moje nudličky z vepřové kotlety byly skvěle ochucené a omáčka doplněná brusinkami a žampióny. Nějak jsem si odvykl žampióny jíst, protože v jídlech tohoto typu nemají vůbec žádnou chuť a ne jinak tomu bylo i u tohoto jídla. Omáčky byla vařena s vínem, což jídlu dodalo příjemnou chuť. Maso bylo v porovnání s chutí panenky nudné, ale to je asi problém kotlety, která rozhodně není tak chutná jako panenka. Ta byla upečená ve slanině do křupava a chutnala velmi dobře. Mohla být propečená malinko míň, ale tak byla jemná a plná chuti. Grilovaná zelenina, která ji doplňovala byla také velmi chutná.
Vzhled: Restaurace je u kruháče v Kravařích, v budově ve sklepě. Restaurace je ale skvěle dekorovaná a útulná. Zdi jsou obnažené cihly, stoly dobře rozmístěné, v krbu praská dřevo. Část ve které jsme seděli je poměrně malá, ale nijak přeplácaná.
Obsluha: Obsluze není co vytknout. Číšník sice neměl moc práce, protože v době kdy jsme přišly bylo v restaurac jen 5 lidí a my, ale jeho přístup byl profesionální a po jídle se nezapoměl zeptat, zda nám chutnalo. Zahlédli jsme i kuchaře, který na nás působil profesionálně, v černém rondonu, což je změna oproti ušmudlaným "klukům" z učňáku, kteří vaří v jiných vesnických restauracích.
Ceny: Jsou o něco vyšší než je zvykem v restauracích a hospodách v okolí, ale rozhodně adekvátní ke kvalitě uvařených pokrmů. Raději zaplatím o něco víc za dobré jídlo než polovičku za něco, co ani nesním. Cena panenky byla 149 Kč a nudličky byly za 129 Kč. 300g rumpsteak zde nabízí za 330 Kč, což bych jednou rád vyzkoušel. Tuňákový steak 150g za 140 Kč mi přijde spíše podezřele levný (kilo stojí víc než hovězí svíčková) a obával bych se zmraženého tuňáka. Starobrno za 21 Kč je super cena.